Přírodou inspirovaný projekt

POMANDER je přírodou inspirovaný a formovaný projekt. Dlouho jsme přemýšlely, jak jej nastavit, aby si zachoval kvalitu, aby se nikdy nemuselo sejít z cesty pouze pro osobní prospěch. Začalo to otázkou obchodního modelu. Nikdy nás nelákal nekonečný ekonomický růst, ani sen o továrně na vůně. Pracujeme se samou esencí přírody a ta nic takového nezná. Všechno má svoji uměřenost, už samotné semínko ví, co ho čeká. Má zakódované budoucí rozměry.

A tak nás příroda inspirovala k tomu, jak skloubit prosperitu, kvalitu, udržitelnost, etiku, šetrnost, ekologickou stopu a dovedla nás k řešení. Stanovily jsme strop. Prodáme jen určité množství vůní i šperků ročně. Limit, který není sice úplně nízký, ale při kterém jsme výrobně, organizačně a lidsky schopny udržet všechna zmíněná hlediska. 

Tento přírodou designovaný byznys má však ještě další cíl. Ukazuje se, že univerzální silou přírody není závod a boj o přežití, ale kooperace a vzájemná podpora. Také projekt POMANDER má takový cíl. Čast z ceny každého produktu darujeme na záchranu ohroženého renesančního zámku Omlenička v jižních Čechách. Ale to už si necháme na samostatný článek.

 

sestava 3