VŮNĚ JAKO LÉK

Když jsme POMANDER v prosinci představovaly světu a psala jsem o jeho tradičním využití při prevenci moru, nikdy by mě nenapadlo, co příjde během několika týdnů. Nemáme naštěstí zrovna mor, ale každá dobrá rada se myslím hodí. V dobách středověkých epidemí se aromatické látky osvědčily jako mocná ochrana. Esenciální oleje, které se z těchto bylin destilují a které používáme jako základy všech našich výrobků, jsou antivirotické a antibakteriální. Jak to tedy vypadalo ve středověké praxi? Moroví doktoři nenosili roušky, ale masky. S velkým nosem. Ten byl plný aromatických bylin. Rozmarýn, šalvěj, levandule, máta, meduňka...co bylo po ruce. Co můžeme ale udělat dnes?
1. Při domácím šití vložit do roušky malý polštářek naplněný levandulí, rozmarýnem, mátou, heřmánkem... (Polštářek proto, že roušku budete prát a to by se bylinám nelíbilo). Esenciální oleje se přirozeně uvolňují, dýcháte krásný, jemně ovoněný vzduch. 
2. Nemáte-li byliny, ani žádné zkušenosti s esenciálními oleji, připravili jsme pro vás speciální kompozici SVĚŽÍ ROUŠKA. Funguje dezinfekčně i aromaterapeuticky. Je to doslova antivirotický elixír z esenciálních olejů (šalvěj muškátová, elemi, olibánum atd.) rozpuštěných a nařaděných v alkoholu! Proč je ale vlastně ředit? Esenciální olej je extrémně silná těkavá látka, tak silná, že byste to po chvíli v roušce vůbec nemuseli vydýchat.